Kezdőlap » Fontos információk » Túraútvonalak Pálosvörösmarton

Túraútvonalak Pálosvörösmarton

A Mátra különleges természeti értékeit általában nem kell bemutatni: a természetjárók és hegyi tájakat kedvelő turisták egyik legnépszerűbb helye hazánkban. De a felkapott látnivalók mellett – Mátrafüred, Sástó, Mátraszentimre, Kékes – a Mátra tartogat még számunkra kellemes meglepetéseket. Ilyen például a 6-700 főt számláló apró falu, Pálosvörösmart és környéke.

E csendes hegyi falu ösvényein alig találkozhatunk turistákkal. Akik viszont már felfedezték maguknak, szívesen járnak ide vissza. A jó levegő, a könnyű megközelíthetőség (Budapesttől kb 88 km), a csendes és rendezett falu, valamint a csodás környezet miatt érdemes ellátogatni ide. Háborítatlansága, a természet eredetisége, az élőlények sokfélesége maradandó túraélményt garantál mindenkinek.

A faluból két jelzett túraútvonal indul, mindkettő a falu szélén található Mária-parktól, ahol parkolási és pihenési lehetőség is van.

  1. Hollókő tanösvény – piros háromszög –táv: 1,5 km; szintemelkedés: 230 m

A falu egyik legszebb helyéhez, a Holló-kő tetejéhez vezet a kissé emelkedő út. Menet közben változatos tájon haladunk: sűrű fák között, „hegyoldalon”, füves mező mellett, patakmosáson, széles földúton. A váltakozó napos és árnyékos helyek miatt nyáron készüljünk fel az erős napsütésre is.

A növényvilág változatos errefelé: különféle tölgyesek, néhány fenyő, csipkebogyó, kökény és finom szálú árvalányhaj. Tavasszal és nyáron színes rovarok, repkedő pillangók, napozó gyíkok hadával találkozhatunk, kis szerencsével akár nagyvadakkal is. Az ösvényen a hely jellegzetességeiről szóló táblák szolgálnak érdekes információkkal. A tetőn csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Jó időben látjuk a Sár-hegyet, Gyöngyöst, több mátrai falut, a Kékes TV tornyát, és az Alföld egy részét. Itt a táj elég romantikus képet fest, a sziklák felszínét mohák, zuzmók borítják, és „vad sziklakerti” növények.

Az itteni sziklákat nagyon szeretik az alpinisták. A mászó falhoz egy másik útvonalon lehet eljutni, ami a tanösvény kb. 700. méterénél ágazik el. A sziklák fák árnyékában magasodva vadregényes látványt nyújtanak. Mivel védett természeti területen fekszenek, a rajtuk való mászáshoz be kell tartani néhány szabályt, melyekről az ottani információs táblán tájékozódhatunk.

2. Mátrafüredi túra –piros négyzet –
táv: 4,1 km; szintemelkedés: 280 m

Ezt az útvonalat jóval kevesebb túrázó járja, mint a Mátra többi ösvényét. Ennek köszönhetően szinte az egész távon „hallani” az erdő csendjét, a rengeteg lakó neszezését. A sok nyílt terep mellett az út keresztülvisz igencsak sűrű fák között is, ahol ezek a zajok különös hangulatot árasztanak. Sokszor csak madaraktól származnak: rigó, fácán, harkály, cinke, erdei pinty, de gyakoriak a nagyvadak is a környéken.

A jelzések néhol elég gyérek, így az elágazásoknál nem mindig egyértelmű elsőre, melyik ösvényen halad a túra; általában a szélesebb utat kell választani, és jó pár méter után felbukkan a jelzés. Időnként jó szolgálatot tehet a GPS is . A mezei részeken sok a pillangó és a színes vadvirág, az erdőszéleken, a nyárvégén-ősszel érő vadszeder és csipkebogyó.

Egy hangulatos erdei patakon és annak völgyén átgázolva elérjük a Peresi erdészházat és a vadász lest. Innen nem messze véget ér a piros jelzés, és belefut a piros és a zöld sávba, a Csepegő-forrásnál: elindulhatunk Kékes vagy Mátrafüred felé, az útjelző oszlopon jelzett irányokba. Innen Mátrafüred még egy másfél kilométeres sétával érhető el, az út vége az erdei tornapályához és a patakparthoz érkezik. A túra végig kellemes terepen halad, enyhe emelkedőkkel.

Ha kört szeretnénk tenni, visszajöhetünk egy füredi fagyizás után a Benehát szíjja dűlőn keresztül is Pálosvörösmartra, ami további 4 km megtételét jelenti. Ez egy jól járható csendes földút, ahol üdülő házak és kertek vannak. Ha Mátrafüreden a pataktól indulunk, akkor a Parádi úton a kisvasút mellett mehetünk, majd a Fürdő utca – Dévai Sándor utca – pár méteren a Pálosvörösmarti utca – majd lekanyarodva az Abasári utca felé haladjunk. Itt egy földút és egy híd fog elvinni a Benehát szíjja dűlőre.

Az eddig elhagyott utcák a patak közelsége miatt sok madarat vonzanak, a gyümölcsöskertek pedig szintén a kedvenc helyeik közé taroznak. Láthatunk például szajkót vagy csuszkát is. A Mátra híres szőlőjéről; a dűlőn gondozott szőlőültetvények mellett haladunk el. Jobb oldalt a Sár-hegy erdős felét látni meglepő közelségben, napsütéses időben bal oldalon a Kékesi TV tornyot.

A Benehát végén elérünk egy patak hídjához és Pálosvörösmart széléhez. Ha nem a falun keresztül térünk vissza a kiindulási helyre, akkor a híd után rögtön balra a patak mellett kövessük az eleinte jelzés nélküli ösvényt, ami pár száz méter múlva becsatlakozik a piros négyzet turistaútba. Azért ajánlatos erre kanyarodni, mert május-június végén errefelé sok árvalányhaj virágzik, hullámos takaróval borítva a domboldalt.
Ez az útvonal több nem jelzett szakaszt is magában foglal, ezért ajánlott térképet illetve GPS-t is magunkkal vinnünk.


3. Szeretet tisztás túraútvonal

Teljes táv: 1.5 km
Szint emelkedés: 50 m
Kiindulási pont: a Pálos Tanösvény közepénél lévő vashíd
Érkezési pont: Pálos Tanösvény végpontja

Az ösvényen kettős szívvel ellátott táblák jelzik az útvonalat. Három helyen, a földön kőből rakott nyilak segítenek a helyes irány megtalálásában.

A vashídon áthaladva balra kell fordulni a jelzéseknek megfelelően. Kb. 50 méter után egy természetes vízmosáson vezet az ösvény felfelé.

 A vízmosásból kilépve elérjük a hegy oldalában lévő erdei utat, mely nagyjából vízszintesen vezet a tölgyfaerdőn keresztül. Pár száz méter megtétele után, egy földön kirakott kőnyíl jelzi a letérési pontot, balra. Innen enyhe lejtőn érjük el a Szeretet  tisztást, a fiatal tölgyerdőn keresztül. A tisztáson két fakereszt, és két földre kirakott kőszív található. A keresztek Remete Szent Pál, illetve Remete Szent Antal emlékére lettek állítva, mikor a faluban még nem létezett Mária – Park, illetve más egyéb pálos emlékmű. A helynek állítólag kisugárzása van, béke és szeretet tölti el az emberi szívet, ha a vándor innen élvezi a falu csodálatos panorámáját. A látogatók a keresztek tövében egy-egy kő elhelyezésével szimbolikusan is csatlakozhatnak a szeretetet vallók népes táborához.

A tisztást déli irányban elhagyva ismét egy egészen rövid emelkedő következik, az ösvény visszacsatlakozik az erdei úthoz. Az út fokozatosan elkeskenyedik, erdei ösvény lesz belőle, fiatal kőrisfák és bokrok között. Mivel az erdei állatok gyakran használják ugyanezt az ösvényt a patakhoz való lejáráshoz, szapora lábuk mélyen kijárta, így eltéveszthetetlen.

 Lassan kiérünk a bokrok közül, füves lejtőn haladunk lefelé. Nyáron védett virágokat, és árvalányhaj tincseket lobogtat itt a szél. A fű között erodált andezit tufa felületek láthatók, ilyen kövekből építették még nem is olyan régen a környék házait. Ösvényünk csatlakozik a Mária – úthoz, és lassan elérjük a pincesort. A pincék előtt elhaladva az oldalági patakon lehet átkelni a medren, melyben már alig csordogál víz. Visszaérünk a tanösvény nyomvonalához, csak a bő vízfolyás másik oldalán. Kb. ötven méter után a hídnál csatlakozhatunk vissza a tanösvényhez.

Eseménynaptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5