Kezdőlap » Hírek » Eboltás

PÁLOSVÖRÖSMART most

Eboltás

Tisztelt kutyatartó Gazdák! Ismét napirendre került a kutyák veszettség elleni oltása.


Az állategészségügyi hatóság felhívja a figyelmet a rókákról emberre és a háziállatokra (kutya, macska) terjedő veszettség járványügyi veszélyére. E veszély kizárólag a kutyák kötelező – valamint a macskák számára ugyan nem kötelező, de ajánlott – veszettség elleni rendszeres oltásával csökkenthető. A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008 (XII.20.) rendelet egyértelműen kimondja, hogy valamennyi három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen a tulajdonos saját költségén bármely szolgáltató állatorvossal köteles beoltatni az alábbiak szerint:
a három hónapos kort elérteket 30 napon belül, majd az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően évenként.
A rendelet alapján az eb tartója köteles az állata állategészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak bejelenteni, ha az állata a három hónapos kort elérte, elhullott vagy elkóborolt, vagy új tulajdonoshoz került.
A változást az új tartási helyen az állata állategészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvos felé az új tulajdonosnak is be kell jelentenie. A bejelentésnek tartalmaznia kell a veszettség elleni legutóbbi immunizálás, időpontját, helyszínét és az immunizálási végző állatorvos kamarai bélyegzőjének számát és nevét is. A bejelentés történhet az oltási könyv bemutatásával is.
Pálosvörösmart községben 2019. április 13-án szombaton 13:00 órától 16:00 óráig történik meg az ebek összevezetett veszettség elleni oltása.