Kezdőlap » Fontos információk » Túraútvonalak Pálosvörösmarton

PÁLOSVÖRÖSMART most

Túraútvonalak Pálosvörösmarton

A Mátra különleges természeti értékeit általában nem kell bemutatni: a természetjárók és hegyi tájakat kedvelő turisták egyik legnépszerűbb helye hazánkban. De a felkapott látnivalók mellett – Mátrafüred, Sástó, Mátraszentimre, Kékes – a Mátra tartogat még számunkra kellemes meglepetéseket. Ilyen például a 6-700 főt számláló apró falu, Pálosvörösmart és környéke.

E csendes hegyi falu ösvényein alig találkozhatunk turistákkal. Akik viszont már felfedezték maguknak, szívesen járnak ide vissza. A jó levegő, a könnyű megközelíthetőség (Budapesttől kb 88 km), a csendes és rendezett falu, valamint a csodás környezet miatt érdemes ellátogatni ide. Háborítatlansága, a természet eredetisége, az élőlények sokfélesége maradandó túraélményt garantál mindenkinek.

A faluból két jelzett túraútvonal indul, mindkettő a falu szélén található Mária-parktól, ahol parkolási és pihenési lehetőség is van.

  1. Hollókő tanösvény – piros háromszög –táv: 1,5 km; szintemelkedés: 230 m

A falu egyik legszebb helyéhez, a Holló-kő tetejéhez vezet a kissé emelkedő út. Menet közben változatos tájon haladunk: sűrű fák között, „hegyoldalon”, füves mező mellett, patakmosáson, széles földúton. A váltakozó napos és árnyékos helyek miatt nyáron készüljünk fel az erős napsütésre is.

A növényvilág változatos errefelé: különféle tölgyesek, néhány fenyő, csipkebogyó, kökény és finom szálú árvalányhaj. Tavasszal és nyáron színes rovarok, repkedő pillangók, napozó gyíkok hadával találkozhatunk, kis szerencsével akár nagyvadakkal is. Az ösvényen a hely jellegzetességeiről szóló táblák szolgálnak érdekes információkkal. A tetőn csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Jó időben látjuk a Sár-hegyet, Gyöngyöst, több mátrai falut, a Kékes TV tornyát, és az Alföld egy részét. Itt a táj elég romantikus képet fest, a sziklák felszínét mohák, zuzmók borítják, és „vad sziklakerti” növények.

Az itteni sziklákat nagyon szeretik az alpinisták. A mászó falhoz egy másik útvonalon lehet eljutni, ami a tanösvény kb. 700. méterénél ágazik el. A sziklák fák árnyékában magasodva vadregényes látványt nyújtanak. Mivel védett természeti területen fekszenek, a rajtuk való mászáshoz be kell tartani néhány szabályt, melyekről az ottani információs táblán tájékozódhatunk.

2. Mátrafüredi túra –piros négyzet –
táv: 4,1 km; szintemelkedés: 280 m

Ezt az útvonalat jóval kevesebb túrázó járja, mint a Mátra többi ösvényét. Ennek köszönhetően szinte az egész távon „hallani” az erdő csendjét, a rengeteg lakó neszezését. A sok nyílt terep mellett az út keresztülvisz igencsak sűrű fák között is, ahol ezek a zajok különös hangulatot árasztanak. Sokszor csak madaraktól származnak: rigó, fácán, harkály, cinke, erdei pinty, de gyakoriak a nagyvadak is a környéken.

A jelzések néhol elég gyérek, így az elágazásoknál nem mindig egyértelmű elsőre, melyik ösvényen halad a túra; általában a szélesebb utat kell választani, és jó pár méter után felbukkan a jelzés. Időnként jó szolgálatot tehet a GPS is . A mezei részeken sok a pillangó és a színes vadvirág, az erdőszéleken, a nyárvégén-ősszel érő vadszeder és csipkebogyó.

Egy hangulatos erdei patakon és annak völgyén átgázolva elérjük a Peresi erdészházat és a vadász lest. Innen nem messze véget ér a piros jelzés, és belefut a piros és a zöld sávba, a Csepegő-forrásnál: elindulhatunk Kékes vagy Mátrafüred felé, az útjelző oszlopon jelzett irányokba. Innen Mátrafüred még egy másfél kilométeres sétával érhető el, az út vége az erdei tornapályához és a patakparthoz érkezik. A túra végig kellemes terepen halad, enyhe emelkedőkkel.

Ha kört szeretnénk tenni, visszajöhetünk egy füredi fagyizás után a Benehát szíjja dűlőn keresztül is Pálosvörösmartra, ami további 4 km megtételét jelenti. Ez egy jól járható csendes földút, ahol üdülő házak és kertek vannak. Ha Mátrafüreden a pataktól indulunk, akkor a Parádi úton a kisvasút mellett mehetünk, majd a Fürdő utca – Dévai Sándor utca – pár méteren a Pálosvörösmarti utca – majd lekanyarodva az Abasári utca felé haladjunk. Itt egy földút és egy híd fog elvinni a Benehát szíjja dűlőre.

Az eddig elhagyott utcák a patak közelsége miatt sok madarat vonzanak, a gyümölcsöskertek pedig szintén a kedvenc helyeik közé taroznak. Láthatunk például szajkót vagy csuszkát is. A Mátra híres szőlőjéről; a dűlőn gondozott szőlőültetvények mellett haladunk el. Jobb oldalt a Sár-hegy erdős felét látni meglepő közelségben, napsütéses időben bal oldalon a Kékesi TV tornyot.

A Benehát végén elérünk egy patak hídjához és Pálosvörösmart széléhez. Ha nem a falun keresztül térünk vissza a kiindulási helyre, akkor a híd után rögtön balra a patak mellett kövessük az eleinte jelzés nélküli ösvényt, ami pár száz méter múlva becsatlakozik a piros négyzet turistaútba. Azért ajánlatos erre kanyarodni, mert május-június végén errefelé sok árvalányhaj virágzik, hullámos takaróval borítva a domboldalt.
Ez az útvonal több nem jelzett szakaszt is magában foglal, ezért ajánlott térképet illetve GPS-t is magunkkal vinnünk.