PÁLOSVÖRÖSMART most

Szelektív sokadalom

A “Szelektív sokadalom Pálosvörösmarton” projekt célja a Pálos Óvodába járó gyerekek és családjaik valamint a település iskolás korú gyermekeinek környezeti szemléletformálása, a környezettudatos magatartásra és gondolkodásra nevelése, a tudatos életvitel előnyeinek bemutatása interaktív, újszerű komplex módon.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél kisebb korban megismerkedjenek azzal, hogy milyen értékes a Föld, ahol élnek és milyen módszerekkel, tevékenységekkel tudják megóvni, élhetőbbé tenni. A gyermekek mindennapjaiba sokkal hamarabb beépülnek az új dolgok, fogékonyabbak a környezetbarát szemléletmódra, sokkal hamarabb figyelmeztetik adott esetben a szülőket otthon, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, vagy vigyenek táskát, kosarat a boltba ahelyett, hogy ott vásárolnának. Éppen ezért további célunk, hogy a lakosságot illetve a családokat is bevonjuk a zöldítésbe a gyerekek élményein, tapasztalatain keresztül. Az FM-LSZF/2018-01 azonosítószámú pályázatnak köszönhetően játékos formában, interaktív módon ismerkedhettünk meg a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeivel és ismereteket sajátíthattunk el a hulladékképződés megelőzésére és kreatív újrahasznosítására Pálosvörösmart településen.

A Pálos óvoda udvarán megépült komposztáló kas révén a lokális hulladékot is csökkentve a természeti folyamatok aktív részesei lehetünk.

Március 4-én környezetóvó bábos előadást Lim-lom mesét nézhetett az óvodás korosztály a Pálos Óvodában. Mesés környezetbe ágyazva beszélgettek az előadók a gyerekekkel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, tisztázták és megmagyarázták az ehhez kapcsolódó fogalmak jelentését és jelentőségét.

A Lim-Lom Mese az Erdőben játszódik, amely az emberek a gondatlan viselkedése miatt, már nem olyan tiszta, mint régen… Itt találkozunk a főhősökkel, a hulladékból készült 120-150cm magas marionette jellegű bábokkal (Papír Robi, Szatyor Aranka), akik a Természet körforgásába szeretnének visszatalálni. A gyerekek segítségét kérve, együtt énekelve, szelektálva játszottak a gyerekek. Minden anyagfajta után felcsendült: a Kukaszín Dal, és az Újrahasznos Dal, mely által könnyen, játékosan megtanulhatóak a szelektív kukák színei és használatának szabályai.

Reméljük maradandó élményben volt mindenkinek része a program során és a jövő nemzedéke már környezettudatos életformát tudhat magáénak.

szelektalok.hu