PÁLOSVÖRÖSMART most

Szelektív sokadalom – sokan a környezetünkért

„A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági környezettudatos szemléletformálásra” című pályázati támogatás keretén belül „Szelektív sokadalom Pálosvörösmarton” elnevezésű programsorozaton vehettek részt a helyiek március 4-5-6-án.

Az FM-LSZF/2018-01 azonosítószámú program első állomásaként a Pálos Óvoda udvarán komposztáló kas épült, melyet a kis ovisok örömmel fogadtak, hiszen a kas köré kerülő virágokban sokáig gyönyörködhetnek majd és a kasba is gyakran kerülhetnek komposztálható konyhai hulladékok. Ezen kívül a gyermekek rajzpályázat keretein belül lerajzolták, számukra mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés, mit gondolnak a környezettudatosság fontosságáról. Az elkészült műveket a közösségi színtérben meg is tekinthették az érdeklődők és a kedves szülők.
Interaktív formában két mesejátékon is részt vettek a gyerekek, ahol számukra megérthető formában hallhattak a környezettudatosságról és a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről. Március 4-én 15:30 órakor a Lim-lom mesejátéknak, március 5-én pedig a Bolba mesének adott otthont a Pálos Óvoda.
A közintézményekben elhelyezett környezetbarát szelektív kukák, szeméttárolók segítségével, nem csak az óvodások, de a lakosság egésze számára is lehetőség nyílik a tanultak egy részének átültetésére a hétköznapokba.
A környezetbarát életvitel előnyeinek bemutatására került sor iskolásoknak a 10 állomásos vetélkedőn szakanimátorok segítségével, március 4-én a Közösségi Színtérben. A program középpontjában a környezettudatos viselkedés, gondolkodás kialakulásának az elősegítése volt, hiszen az egyéni döntéseinken, szokásainkon is múlik a környezetünk tisztasága és ez által akár a saját egészségünk is. Az „ÖKO játékok” nem csak a fiatalok, de mindenki számára sok hasznos ismerettel szolgált a zöld gondolkozásmódról, melyeket a mindennapjaik során könnyen alkalmazni tudnak majd.
A programsorozat zárásaként, március 6-án 16:30 órakor az eredményhirdetés után egy hulladékmentes cateringen vett részt a lakosság, ahol ÖKO szemléletű ételek felszolgálásával, kizárólag lebomló, környezetbarát terítékkel találkoztak a megjelentek. Kicsik és nagyok kedvence is lett az ostyába csomagolt csokoládés édesség, melyet ötletessége mellett íze is kiemelt a többi feltálalt finomságok közül.
A rajzpályázat eredményhirdetésén az alkotók praktikus, szemléletformáló ajándékokat, a környezettudatosság témakörét játékosan feldolgozó foglalkoztató füzeteket és hátizsákot is kaptak, melyet nagy örömmel vettek át a gyerekek.
A kreatív újrahasznosítás lehetőségeiről és a szelektív hulladékgyűjtésről az NHSZ Gyöngyösi Hulladékkezelő Nonprofit Kft. kereskedelmi vezetője Szalai Zoltán is mesélt az óvodás gyerekeknek és az érdeklődő lakosságnak.

szelektalok.hu